Филипините обвиниха бреговата охрана на Китай, че е предприела брутално нападение

...
Филипините обвиниха бреговата охрана на Китай, че е предприела брутално нападение
Коментари Харесай

Филипините обвиняват Китай в използване на оръжия с остриета в Южнокитайско море

Филипините упрекнаха бреговата защита на Китай, че е предприела  " брутално нахлуване " с ножове и бравди по време на конфликт в Южнокитайско море по-рано тази седмица, огромна ескалация в развълнуван спор, който заплашва да въвлече Съединените щати в нов световен спор, заяви Си Ен Ен.

Кадри, публикувани от филипинските военни в четвъртък, демонстрират офицери от китайската брегова защита, които размахват брадви и заострени принадлежности против филипинските бойци и нарязват гумената им лодка, което Манила нарече  " безочлив акт на експанзия ".

Филипините и Китай взаимно се упрекват за борбата край противоречивата Втора Томасова плитчина край острови Спратли в понеделник, която се случи по време на филипинска задача за доставяне на своите бойци, ситуирани на закотвен на брега боен транспортен съд от ерата на Втората международна война, който отстоява териториалните искания на Манила над атола.

Инцидентът е последната от поредица от все по-изострени борби в богатия на запаси и стратегически важен морски път.

Но сцените, снимани в най-новите фрагменти, означиха нов вододел в дълго тлеещото напрежение, като Китай възприе нови, доста по-открито нападателни тактики, които съгласно анализаторите наподобяват предопределени да проучат по какъв начин Филипините и техният основен съдружник в защитата - Съединени американски щати - ще отговорят.

Китайското външно министерство съобщи в сряда, че  " ограниченията за правоприлагане ", подхванати от бреговата защита при борбата, са  " професионални и сдържани "  и " не са подхванати директни ограничения против филипинския личен състав ".

Колин Кох, теоретичен помощник в Училището за интернационалните проучвания " С. Раджаратнам " в Сингапур, сподели, че е безпрецедентно за морските правоприлагащи органи на Китай да се качат на борда на филипински боен транспортен съд.

" Те може да са гумени лодки, само че това не трансформира обстоятелството, че са кораби на филипинския флот и съгласно интернационалното право се употребяват с това, което назоваваме върховен имунитет ", сподели Ко. " Това е доста рисково, тъй като, в случай че не друго, може даже да се пояснява като акт на война. "

На конференция в сряда висши филипински военни чиновници споделиха, че офицерите от бреговата защита на Китай са се  " качили нелегално " на филипинските лодки,  " ограбили "  седем разглобени пушки, съхранявани в кутии за оръжия,  " унищожили " извънбордов мотор, информационно и навигационно съоръжение и взели персоналния мобилни телефони на филипински личен състав.

" Те съзнателно пробиха нашите гумени лодки благодарение на ножове и други остри принадлежности ", сподели Алфонсо Торес младши, пълководец на Западното командване на въоръжените сили на Филипините (AFP).

Бреговата защита на Китай също употребява сълзотворен газ,  " заслепяващи " светлини и непрестанно пищящи сирени, сподели AFP.

" Само пиратите вършат това. Само пирати се качват, крадат и унищожават кораби, съоръжение и движимости ", сподели в изказване военачалник Ромео Браунър младши, началник-щаб на въоръжените сили на Филипините.

" Персоналът на китайската брегова защита беше въоръжен с остри оръжия, до момента в който нашият личен състав се биеше с голи ръце. Това е значимото. Бяхме превъзхождани и техните оръжия бяха непредвидени, само че нашите чиновници се бориха с всичко, което имаха разполагаем ", добави Браунър.

Това, което се случва в Южнокитайско море, има дълбоки последствия за Съединени американски щати, които имат контракт за взаимна защита с Филипините, датиращ от десетилетия.

Последният сблъсък е първият сред двете страни, откакто нов закон в Китай влезе в действие в събота, за да разреши на бреговата защита да конфискува задгранични кораби и да задържа екипажи, обвинени в нарушаване, до 60 дни без правосъден развой.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза в понеделник, че " Съединените щати застават зад своя съдружник Филипините и осъждат ескалиращите и безотговорни дейности " на Китай.

В телефонен диалог със своя филипински сътрудник Енрике А. Манало в сряда държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън сподели, че действията на Китай подкопават районния мир и непоклатимост и акцентират стоманените задължения на Съединените щати към Филипините за взаимна защита.

Решението на бреговата защита на Китай да употребява оръжия с остриета в последния конфликт в Южнокитайско море провокира съпоставения със сблъсъците сред Китай и Индия на тяхната противоречива хималайска граница, където бойците от двете страни се биеха гневно с пръчки, камъни и ръц.

Филипинският личен състав ръководещ гумените лодки са елитни сили от Групата за специфични интервенции на Военноморски сили, сподели Кох.

" Те са подготвени да се бият. Те не отмъстиха на китайците, тъй като просто упражняват въздържаност ", сподели той. " Вероятно са получили указания от върха, че при каквито и да било условия не би трябвало да отвръщат на удара против китайците и да ескалират обстановката. "

Кадрите, публикувани от филипинските военни, демонстрираха и друго поразително развиване - че конфликтът се е състоял тъкмо до BRP Sierra Madre, ръждясал десантен транспортен съд на филипинския флот, създаден от Съединени американски щати, който е закотвен умишлено през 1999 година, с повдигнат народен байрак на борда, за да отстоява териториалните искания на Манила над Втора Томасова плитчина.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР